nedjelja, 13. svibnja 2012.

Lijep pozdrav! 

 Nakon što sam Vam pokušala kroz neke osnovne pojmove objasniti reinženjering, evo i nekoliko faza koje su neophodne kako bi se on uspješno proveo...


Faze provodjenja reinženjeringa


Preoblikovanje poslovnih procesa prema autoru Lončar provodi se u nekoliko faza:
  1. Pokretanje projekta- prvo se treba utvrditipotrebaza reinženjeringom, i daje se prijedlog provedbe. Prva faza je jasno definiranje vizije o tome što se njime želi postići.
  2. Razumijevanje procesa- u drugoj fazi vrši se mjerenje organizacijskog sustava, tj.radi se usporedba sa drugima i to najboljim poduzećima i njegovo modeliranje.
  3. Oblikovanje novih procesa- da bismo postigli željeno poboljšanje, potrebno je pristupiti inoviranju poslovnih procesa. Sva moguća rješenja proizašla iz ove faze treba vrednovati. 
  4.  Prijelaz na nova rješenja- kada je novo rješenje gotovo treba ga još doraditi u detalje i isplanirati proces transformacije starog modela u novi. Nakon toga potrebno je praćenje poslovnih procesa koji su se reinženjerinom redizajnirali.
Za uspješan preustroj poslovnih procesa od velike je važnosti i informacijska tehnologija, jer bez nje reinženjering danas ne bi bio ni moguć. Organizacije koje ne prate razvoj informacijske tehnologije, a žele povećati svoju konkurentnost, naći će se u razvojnim problemima, te ostvariti suprotan učinak.

Nema komentara:

Objavi komentar